Flera trådlösa alternativ till fast bredband

Har du fått information från Telia om att du kommer att bli av med ditt adsl-bredband när Telia avvecklar delar av det fasta telenätet? De allra flesta kan få lika bra bredband trådlöst – via mobilnäten eller satellit. Det finns fler tekniker och möjligheter än man tror.

Många kan få bredband via de vanliga 4G-näten

Utbyggnaden av 4G-näten har gått snabbt och i dag kan nästan alla i Sverige få bredband via 4G-näten. Om du bor där det är sämre täckning kan du behöva montera en extra antenn utanför huset. Den förstärker signalen och ger mycket bättre täckning än ett vanligt modem eller mobiltelefon. Ett bredbandsabonnemang i 4G-nätet, som ger upp till 50 Mbit/s och 100 GB data, finns för 399 kr/månad. I områden där Telia erbjuder ersättningslösningar för det fasta telenätet, kan privatpersoner teckna abonnemang med 100 GB data/månad och företag 250 GB data/månad.

Tips! Läs gärna på SVT:s webbplats om Ivan Andersen på Orust, som fick sex gånger snabbare bredband med hjälp av en antenn på väggen.

Nästan alla kan få bredband via 4G i 450-nätet

Nästan alla har täckning av det nät som finns i det så kallade 450-bandet. Det är också ett 4G-nät, men det ligger i ett annat, lägre frekvensband än de vanliga 4G-näten. Detta frekvensband (450 MHz, därav namnet 450-nätet) har mycket bra yttäckning. Där kan du teckna både privat- och företagsabonnemang för bredband med obegränsad datamängd för 299 kr/månad.

Tips! Se gärna vår korta film där Johan Fornander, som är restaurangchef på Hemfjällsstugan i Dalarnas län, använder bredband via 4G i 450-nätet (1:40 minuter).

Alla kan få bredband via satellit

Om du bor där det inte finns täckning av vanliga nät, kan du använda satellit för ditt bredband. Förut var satellit dyrt, men i dag kan du teckna abonnemang för bredband via satellit som ger upp till 22 Mbit/s och 25 GB data för 495 kr/månad.

Tips! Här kan du se renägaren Helena Fjällberg berätta om hur hon använder bredband via satellit i renvaktarstugan i Jämtlands län (1:24 minuter).

Datamängden räcker för de flesta

För lantbrukare, som exempelvis använder mjölkrobotar, är det mycket viktigt att datamängden inte tar slut så att robotarna stannar. Att ha tillräcklig datamängd är förstås viktigt även för andra småföretagare och för privatpersoner.

I dag kan du teckna både privat- och företagsabonnemang i 450-nätet (4G) med obegränsad datamängd för 299 kr/månad. Ett bredbandsabonnemang i de vanliga mobilnäten (också 4G), som ger upp till 50 Mbit/s och 100 GB data, finns för 399 kr/månad. I områden där Telia erbjuder ersättningslösningar för det fasta telenätet, kan privatpersoner teckna abonnemang med 100 GB data/månad och företag 250 GB data/månad.

Tips! Läs gärna artikeln "Mjölkrobotar går bra med 4G" i ATL.

Samma hastighet som bredband via telejacket

Både bredband via mobilnäten och satellit ger ungefär samma hastigheter som bredband via telejacket (adsl), dvs. 10-50 Mbit/s (satellit kan dock ge viss fördröjning i uppkopplingen). Kostnaden är också ungefär densamma.

Kontakta en operatör för mer information

Vill du veta mer om vad det finns för trådlösa alternativ till bredband via telejacket? Kontakta gärna flera operatörer och hör vad de kan erbjuda där du bor. Fråga gärna efter prova-på-abonnemang.

Rättigheter till bredband

PTS arbetar för att alla hushåll och företag ska ha god tillgång till bredband. Alla ska ha möjlighet att teckna anslutning om grundläggande internet, vilket innebär en anslutning på minst 1 Mbit/s. Lagen är teknikneutral, dvs. det viktiga är att alla har tillgång till internet, inte med vilken teknik anslutningen sker. Anslutningen kan alltså vara trådbunden (via exempelvis fiber eller kabel-tv) eller trådlös (via exempelvis 4G eller satellit). I dag kan nästan alla i hela Sverige skaffa bredband via någon av operatörerna som vi listar ovan.

De priser på trådlösa bredband som vi anger på den här sidan har vi hämtat från operatörernas webbplatser i juni 2016.